در اين مقاله قصد داريم شما را با غذاهاي سنتي اردبيل بيشتر آشنا كنيم ، پس با چترآتا همراه باشيد تا در مورد اين شهر و غذاهاي سنتي آن بيشتر بدانيد . براي رزرو و اجاره اقامتگاه در اردبيل به وبسايت چتراتا مراجعه نماييد.
معرفي اردبيل
اردبيل يكي از كلان شهرهاي ايران و مركز استان اردبيل در شمال غربي اين كشور است. اين شهر در قبل و پس از اسلام، مركز آذربايجان بوده است.
شهرت و اهميّت اردبيل تنها از آن جهت نيست كه چند تن از پادشاهان ايران آن شهر را قرارگاه خود ساختند، بلكه از آن لحاظ است كه سر حلقه فرقه صفويه، شيخ صفيالدين اردبيلي، از اينجا برخاست و در همينجا به خاك سپرده شد.
اين شهر همچنين مركز شهرستان اردبيل است. اردبيل از شهرهاي باستاني و تاريخي ايران است. اين شهر در نزديكي مرز جمهوري آذربايجانقرار گرفته و از سردترين شهرهاي ايران محسوب ميگردد كه جاذبههاي طبيعي زيادي دارد. اين شهر در ۲۱۹ كيلومتري تبريز و ۵۷۸ كيلومتريتهران واقع شدهاست.
مردم اردبيل آذربايجاني هستند و زبان مردم شهر اردبيل تركي آذربايجاني است. در برخي مناطق شهرستان نمين مانند بخش عنبران و بخش ويلكيج، زبان تالشي و در بخش شاهرود و بخش خورش رستم خلخال نيز زبان تاتي رايج است. دين اكثر مردم اين شهر، اسلام مذهب (شيعه دوازدهامامي) هستند. همچنين مسيحيان شهر كه اغلب ارمني بودهاند در دهههاي گذشته مهاجرت كرده اند.
با ظهور شيخ صفيالدّين و خاندان صفوي، اردبيل اعتبار ويژهاي يافت، بهطوريكه اين شهر در زمان تيمور، دارالارشاد و در زمان پادشاهان صفوي با عنوان دارالامان از جايگاه خاصّ سياسي، اجتماعي و فرهنگي برخوردار گرديد.
حكومت صفوي بسياري از هرج و مرجها را كه در ايران وجود داشت، برانداخت و يك حكومت ديني و مذهبي را پايهگذاري كرد كه به گفته بسياري از كارشناسان تاريخ، تشكيل دولت يكي از وقايع تاريخ ايران بهشمار ميآيد.
واژه اردبيل يك واژه ايراني است كه ريشه در اوستايي دارد كه از واژه «آرتا» (بهمعني مقدس كه در فارسي ميانه تبديل به «ارد» شدهاست و در كلماتي نظير اردشير، اردوان، اردستان، اردكان آمدهاست) و «ويل» به معني شهر تشكيل شدهاست.
غذاهاي سنتي اردبيل
استان اردبيل برخوردار از ليست بلند بالايي از غذاهاي سنتي و محلي است كه ريشه در تاريخ و فرهنگ غني آن دارد. غذاهايي كه يكبار تجربه آن گردشگران را شگفتزده ميسازد.
در گستره ۱۰ شهرستان اردبيل طعمهاي مختلفي در آشپزخانههاي زنان اردبيلي شكل ميگيرد. ثمره آميختگي مطلوب مواد غذايي با طعم عشق و محبت غذاهايي است كه هر مهمان اردبيلي را شيفته كدبانوگري بانوان اردبيلي ساخته است.
در بين تمامي اقوام ايراني بانوان آذري بهواسطه دقت نظر در طعم دهي غذا و تركيب مناسب مواد غذايي ليست قابل توجهي از غذاهاي محلي را در طول دههها به وجود آورده اند. تا جايي كه ميتوان انواع غذاها با طعمهاي ترش و شيرين و شور و ملس در غذاهاي محلي اردبيل تجربه كرد.
آش دوغ
آش دوغ غذايي است كه بانوان كدبانوي ساير شهرها وقتي براي اولين بار طعم آن را تجربه ميكنند به سرعت دستور پخت آن را درخواست ميكنند. در خيابان دانش اردبيل حسين صفيري عيد يكي از آشپزهاي به نام آش دوغ با رعايت دقت و مراقبت در پخت غذاي سنتي اردبيل را پيشكش مشتريان خود ميكند. تركيب سبزي تازه، دوغ محلي، نخود، كوفتهقلقلي، برنج، تخممرغ و سير در اين آش استفاده ميشود .
آش دوغ خوب بايد سفيد باشد و غلظت مناسبي داشته باشد. آش دوغ بايد غلظت تعريف شده داشته باشد . نه سفت است نه شل. به حدي كه با لذت براي خوردن آن بنشيني ، متعادل است.
پيچاق قيمه
يكي از غذاهاي ويژه مهمان در اردبيل پيچاق قيمه است كه با مهارت خاصي توسط بانوان كدبانو پخته ميشود. پيچاق قيمه خورشتي است كه همراه برنج دم كش شده مصرف ميشود و به دليل تركيب منحصر به فرد آن طعم و عطر بينظيري دارد.
اين خورشت شامل گوشت بدون چربي، پياز سرخ شده، بادام خلال شده، تخممرغ، آبغوره و نمك و فلفل مي باشد . پخت مطلوب پيچاق قيمه بسته به تركيب مناسب اين مواد دارد . درعينحال كه پخت اين خورشت ساده و در زمان كوتاهي انجام ميشود اما لازم است با انتخاب تركيب مناسبي اصول پخت آن رعايت شود.
پيچاق قيمه و ... .
براي مشاهده ادامه مطلب آشنايي با غذاهاي سنتي اردبيل كليك كنيد.